ROUWVERWERKING

Rouwverwerking heeft met veel gebieden te maken. In eerste instantie dacht ik zelf aan de periode na het overlijden van een geliefde. Er zijn meer momenten in mijn leven geweest waar ik te maken had met rouwverwerking. Ik was er niet van bewust. 

Verdriet hebben om verlies is in mijn ogen een betere omschrijving. Deze is namelijk veel breder. En dat is goed want het kan gaan om verlies van een baan, verlies van inkomen, gezondheid, een vriendschap, een huisdier, verhuizing, scheiding en blijf maar doorgaan. 

Als kind van acht jaar scheidden mijn ouders. Daar was ik verdrietig om en ik kwam in een rouwproces terecht. Mijn moeder, zus en ik verhuisden naar het andere kant van het land. Opnieuw een verlies en verdriet. Verlies van mijn vrienden en vriendinnen. 

En ja, net als de meeste mensen ben ik als kind menig huisdier kwijtgeraakt. Ook ik verloor het contact met vrienden en vriendinnen. En net als jij ondervond ik dat de situatie zich steeds herhaalde. 

Maar ik ontdekte ook dat de beleving van het afscheid per keer verschillend. En dat de manier waarop de verwerking van het verdriet verloopt belangrijk is.

Werd er over gesproken? Kreeg ik de ruimte om te rouwen en te huilen? Om of te praten over hoe ik me voelde? 

Bleef ik achter met het gevoel dat ik alles had gedaan wat in mijn vermogen lag? Had ik naderhand een schuldgevoel? 

Alle overwerkte emoties leiden tot lichamelijke of emotionele klachten. In sommige gevallen zo erg dat het dagelijks leven er door wordt beïnvloed. In mijn situatie heb ik lang met een schuldgevoel rondgelopen toen ik mijn hond liet inslapen. “Had ik naar mijn innerlijke stem moeten luisteren? Het was haar tijd nog niet”.

Die dag, dat moment en het hele proces er omheen is niet meer te veranderen. Alles wat overblijft is mijn rouwproces. Daar heb ik invloed op. Ik kan leren omgaan met beslissingen van toen en loslaten wat er nu niet meer toe doet. 

Mijn ervaringen zet ik graag in om jouw te helpen.