Euh.. holistisch.. wat is dat?

“Ik zie dat je jouw reclamebord hebt aangepast.

Mooi.. holistisch coach Monique. Maar wat is holistisch eigenlijk?”

Het is niet de eerste keer dat ik deze vraag krijg. Heel kort gezegd betekent het ‘de mens in zijn geheel’

Daar word je niet veel wijzer van, toch? 

Laat ik het uitleggen met een voorbeeld. 

Stel er een klant met een hoofdpijnklacht. De eerste optie die ik heb voor mijn klant is het behandelen van de reflexzones van het hoofd; de tenen. Het resultaat is dat de hoofdpijnklacht vermindert of verdwijnt. 

Het symptoom hoofdpijn heeft een reden die vaak op emotioneel gebied ligt. Het is daarom belangrijk om te weten wáár de hoofdpijn zit. Boven de ogen, meer aan de zijkant van het hoofd op boven het hoofd. Laten we zeggen dat het boven de ogen zit en de ogen voelen wat branderig aan. 

Voor mij is dit een teken dat de lever er bij betrokken is. Waarom de lever? Omdat de energiebanen van de lever uitkomen boven de ogen. Aan de zijkant is dat de galblaas en boven op hoofd de darmen. 

In mijn vakgebied staat stagnatie van de lever voor boosheid, frustratie. De ogen voor wat je niet onder ogen wil of kan zien. Gelet op andere elementen zoals voeten die naar binnen vallen, kleine teennagels of korte tenen duiden op introverte karakters. Dat zijn mensen die vaker moeite hebben met communicatie – lees frustratie opkroppen – lees stagnatie lever – lees hoofdpijn- lees emotie (boosheid, frustratie) – lees hoofdpijn. 

Het plaatje is rond. Begint het langzaam aan duidelijk te worden? Er zijn allemaal onderlinge verbanden. Een hoofdpijn kan simpel weg als hoofdpijn worden gezien en behandeld het lost echter de onderliggende reden (frustratie, boosheid) niet op. Het komt aan op een stuk bewustwording van de onderliggende reden van de klacht  om er voor te zorgen dat de problemen in de toekomst wegblijven. 

Holistisch betekent er is sprake van oorzaak en gevolg. Lichamelijke klacht en emotionele achtergrond. Deze twee samen is de mens in zijn geheel = holistisch